Pákový alebo automatický kávovar? 4 otázky, ktoré vám prinesú odpoveď

Univerzálna odpoveď neexistuje – na žiadnu otázku –, každý sme iný, každý máme iné potreby, požiadavky, nároky, finančné možnosti. Skratky nefungujú, keď sa dostaneme na križovatku, musíme si vybrať iba jednu cestu, nemôžeme vykročiť obidvoma. Ktorá je ale tá správna? Ak nás dokáže niečo správne nasmerovať, sú to práve dobre položené otázky. Ak sa rozhodujete, či je pre vás lepšou voľbou pákový kávovar alebo ten automatický, položte si tieto 4 základné otázky.

Aké množstvo kávy denne pripravím

Nie je podnik ako podnik, to je jasné. Ak ste kaviareň, zrejme budete rátať denný počet pripravených šálok espressa na stovky. V takom prípade veľmi rýchlo narazíte na limity automatického kávovaru, odporúčame sa v myšlienkach pohrávať skôr s voľbou pákového kávovaru. V prípade, že ste malý penzión či reštaurácia, kde denne pripravíte 30 káv, investovať do drahého pákového kávovaru je zbytočné.

Pri tomto počte by návratnosť bola extrémne dlhá, ak teda vôbec. Okrem toho by ste museli školiť personál, venovať veľa starostlivosti údržbe o stroj, zatiaľ čo automatický kávovar sa vyčistí prakticky sám a stačí nasypať kávu, stlačiť gombík a o všetko ostatné sa postará sám. Z našich skúseností môžeme teda hovoriť, že v otázke množstva sa rozhodujete podľa magickej hranice 30 káv denne.

Koľko mám priestoru na prípravu kávy

Dôležitú rolu zohráva aj priestor, ktorý máte na kávovar vyčlenený alebo môžete vyčleniť. Automatický kávovar zaberie vo väčšine prípadov menej ako 1 m2, teda pokojne môže byť aj na hotelovej izbe bez toho, aby zbytočne znižoval komfort ubytovaných. Rovnako to platí aj pri barovom pulte.

V prípade, že chcete pákový kávovar, tak áno – jednopákové stroje sú relatívne spratné a nenáročné na priestor, na druhej strane pripraviť na nich kvalitnú kávu a vo väčšom množstve si žiada veľmi šikovného baristu. Aj preto odporúčame kvôli lepšiemu zahrievaniu pák siahnuť už po dvojpákovom stroji, ku ktorému však musíte pripočítať ešte mlynček na kávu. Vtedy si vyhraďte len na tieto zariadenie najmenej okolo 4 m2.

Koľko som ochotný investovať?

Táto otázka má dve roviny – jedna je finančná a druhá je časová. Poďme teda k tej prvej, ak v podniku neurobíte denne viac ako 30 káv, potom pre vaše potreby úplne dostačujúci automatický kávovar kúpite aj za menej ako 1000 €. A už na vás nečakajú žiadne iné náklady – nepotrebujete zamestnanca poslať na baristický kurz, nemusíte kupovať mlynček a navyše získate stroj, ktorý vám okrem kávy zvládne pripraviť čaj či čokoládu – stlačením jedného gombíka. Takže aj časové náklady sú minimálne.

Pákový kávovar je nákladnejší: časovo i finančne. Pripravte sa na to, že stroj v dostatočnej kvalite na dobrú kávu stojí okolo 2 000 €, pripočítajte k tomu ďalších 400 € na slušný mlynček či desiatky eur na úpravu vody. A teraz tá nákladnejšia časť – investícia do človeka. Musíte si vyškoliť alebo zaplatiť človeka, ktorý dokáže využiť potenciál stroja, pretože pákový kávovar vám nedá nič zadarmo. Tu už nie je najvyššou investíciou tá finančná časť, ale časová. Ak máte peniaze, trpezlivosť, talentovaných ľudí a chuť robiť dobrú kávu, pákový stroj je pre vás zrejme správnou voľbou.

Akú kvalitu kávy očakávam

To, že si kúpite pákový kávovar so štyrmi hlavami za 6000 € automaticky neznamená, že káva pripravená v automatickom stroji nebude chutiť lepšie. Tu zohráva úlohu práve jeden z najdôležitejších elementov človek – stlačiť jedno tlačidlo dokáže prakticky každý, no zomlieť kávu správne, utlačiť ju akurátnym tlakom v páke, zvoliť správnu gramáž, udržiavať stroj v skvelom stave – to už je náročné. Veľmi náročné.

Ak však očakávate špičkovú kvalitu kávy, tú vám automatický kávovar nedodá, ostrieľaný espressophil ten rozdiel vždy spozná. Všetko to však padá na kvalite, prístupe a vášni k príprave kávy človeka, ktorý bude mať danú šálku espressa na svedomí. Ak takého nedokážete získať, vyformovať alebo v takého človeka premeniť seba, opäť sme pri tom, že automatický kávovar môže byť pre vás lepšou voľbou.

Stroj je jedným z piatich základných elementov dokonalého espressa

Stroj je jeden z pilierov, ktorý tvorí našu filozofiu 5 elementov. Zákazníkom vždy nastavíme stroj tak, aby aj menej skúsený barista pripravil výbornú kávu. Keď je kávovar vyladený, je potrebné sa oň aj pravidelne starať, i to sa snažíme vysvetľovať klientom: údržba zaberie denne len pár minút a rozdiel je neuveriteľný. Ak máte kvalitný stroj, dajte ho nastaviť odborníkom a pravidelne a poctivo sa oň starajte. Iba tak z neho získate maximum toho, čo dokáže.

Ak ste sa dočítali až sem, zrejme už viete, či je pre vás vhodnejší pákový, alebo automatický kávovar. No dobre, lenže ktorý? To zatiaľ nevieme ani my, ale keď nám napíšete alebo zavoláte, radi vám pomôžeme vybrať ten stroj, ktorý bude podľa vašich predstáv a možností.

Nezabudnite zdielať

Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest

Chcem odoberať nové články

Pridaj komentár