Voda
Až 98,75 % šálky espressa by mala tvoriť voda, zvyšok káva. Aj človek, ktorý kávu nikdy nepil, si uvedomuje dôležitosť najvzácnejšej tekutiny pri jej príprave. Naraziť môžeme na vodu príliš tvrdú, mäkkú alebo optimálnu, ako jej kvalita ovplyvňuje výsledný produkt? Ak pripravujete kávu z tvrdej vody, odnesie si to najmä váš stroj – vďaka vysokému obsahu minerálov ako oxid horečnatý či vápenatý sa zanesie oveľa rýchlejšie.
Ak je stroj zanesený, zhorší sa chuť kávy a je potrebný servisný zásah. Naopak, ak je voda príliš mäkká, s crémou mäkučkou ako obláčik sa na espresse môžete rozlúčiť. Zaujímať by nás však mala i kyslosť vody, tzv. pH, ktoré zase ovplyvňuje to, či káva chutí zemito, alebo kyslo. V prípade, že voda vo vašom podniku nemá optimálne hodnoty (pH 7, tvrdosť vody 70 – 90), nemusíte sa obávať – zvýšiť jej kvalitu môžete napríklad filtračnými hlavami či osmózou.
Káva
Káva je skvelým príklad, že ak máte správny charakter, dokážete premôcť aj 98 % väčšinu. Aspoň teda v šálke espressa. Jej kvalitu ovplyvňujú najmä štyri faktory – spôsob pestovania, zber, praženie a mletie. V Eurosame pred 100 % arabicou či robustou dávame prednosť najmä zmesi, pretože skúsení producenti dokážu vždy namiešať chuť, po akej túžia. A s nimi aj milióny zákazníkov.
Osvedčené značky si vďaka investíciam do najmodernejších technológií a najlepších ľudí na trhu dokážu udržať rovnakú chuť. Pokojne i desiatky rokov. To je hlavný dôvod, prečo v našej ponuke nájdete kávy Davidoff, Piacetto, Tchibo či Eduscho: sú to veľkí producenti, pri ktorých máme záruku stálej kvality. Keď posielam zásielku klientovi, sme si istí, že káva bude chutiť rovnako ako minule. Hoci ľudia majú prekvapenia radi, pri preberaní zásielky sa im snažíme vyhnúť.
Mlynček
Kávové zrno tvorí približne z polovice celulóza, vďaka čomu sa káva nemelie, ale skôr strúha – ako ceruzka. Dobrý mlynček by mal zvládnuť tento proces bez toho, aby kávu spálil, kvôli čomu by espresso získalo horkastú pachuť. Prečo sa však káva melie? Aby sa rozpustné látky z kávového zrna ľahšie a lepšie rozpustili. Odporúčame kávu mlieť tesne pred jej použitím – už 10 minút stačí na to, aby po zomletí došlo k oxidácii, kvôli ktorej káva stráca chuť či arómu.
Kvalitné mlynčeky dokážu pripraviť kávu podľa požadovanej hrúbky: od veľmi jemného cez stredne až po hrubé mletie. Každý typ je vhodný na niečo iné, napríklad na espresso je najlepšie jemné mletiu, no na french press odporúčame použiť stredné, približujúce sa až k hrubému. Eurosam sa sústredí najmä na mlynčeky bez zásobníkov – tie vám namelú presnú dávku zrna priamo do páky. Hostia tak dostanú to najlepšie, čo môžu: úplne čerstvú kávu.
Stroj
Kvalitu pripravenej kávy samozrejme ovplyvňuje i stroj, jej chuť však nestojí a nepadá iba na ňom. Klientom vždy pomáhame vyberať stroje vždy podľa ich potrieb – do malého penzióna nebudeme tlačiť kávovar za tisíce eur, aby sa na ňom pripravilo za deň 8 espress. Ako je však možné, že šikovný barista dokáže pripraviť lepšie espresso na lacnejšom, menej kvalitnom stroji ako jeho neskúsenejší kolega, ktorý môže mať pokojne k dispozícii aj Kees van der Westen za 8 000 €? Výsledok závisí hneď od niekoľkých faktorov, ktoré ovplyvňujú prácu kávovaru.
Zákazníkom vždy nastavíme stroj tak, aby aj menej skúsený barista pripravil výbornú kávu. Keď je kávovar vyladený, je potrebné sa oň aj pravidelne starať, i to sa snažíme vysvetľovať klientom: údržba zaberie denne len pár minút a rozdiel je neuveriteľný. Ak máte kvalitný stroj, dajte ho nastaviť odborníkom a pravidelne a poctivo sa oň starajte. Iba tak z neho získate maximum toho, čo dokáže.
Človek
Ani ten najlepší stroj nezvládne pripraviť dokonalú kávu bez pomoci človeka. A tam, kde je ľudský faktor, sa objavia aj chyby. Ako ich odstrániť? Najlepšie tak, že ich bude barista robiť a niekto ho na ne upozorní a vysvetlí, ako sa im vyhnúť. Uvedomujeme si, že práve človek je pri príprave kávy jedným z najdôležitejších faktorov, preto klientom pomáhame v našom školiacom centre Espressophile Lab naučiť baristov všetko, čo potrebujú.
Čo potrebujú? Snažíme sa s nimi podeliť o všetko, čo vieme: od teoretických znalostí cez praktické skúsenosti až po triky získané rokmi praxe. Z našich skúseností vieme, že investícia do rozvoja a vzdelávania človeka je kľúčovým faktorom. Nielen pre úspešné fungovanie podniku, ale aj pri príprave kávy. Chceli by ste sa dozvedieť o našich 5 elementoch ešte viac? Napíšte nám a radi vám pripravíme školenie na mieru v našom centre Espressophile Lab.